lauantai 8. huhtikuuta 2017

Vauva ja lapsihierontaa


Itämaisissa ja afrikkalaisissa kulttuureissa on monissakin tapana hieroa vauvoja ja lapsia päivittäin. Heidän mielestään hieronta on luonnollista ja olennainen osa vauvanhoitoa. Valmistuin vauvahierontaohjaajaksi ja tämä aihe kiinnostaa minua ihan valtavan paljon. Niin pienillä asioilla saadaan aikaan mielettömiä juttuja lyhyessä ajassa.

Olisipa joku kertonut minulle kun lapset olivat pieniä, ettei yö syöttäminen tunnin/kahden tunnin välein ole normaalia ja kun kannoimme illat vuorotellen kun vauva oli rauhaton ja itkuinen, että siihen on olemassa apuakin. Ja se, että aika yksinkertaiset jutut mitä äiti syö vaikuttaa vauvaan valtavasti.

Nyt haluankin jakaa tietoisuutta asiasta ja haluan auttaa perheitä, joiden perheissä on vauva jolla on vatsakipuja/koliikkia/refluksia/univaikeuksia. Vauvahierontaa suositellaan myös vauvoille, joilla ei ole niin sanotusti mitään oireita tai kiputiloja, sillä hieronnan kautta hyvistä kosketuksista kasvaa hyvä minäkuva ja vauvahieronnan perusajatus on rakkauden välittäminen vauvalle.

Itämaissa on sukupolvien myötä säilynyt vaistoon perustuva tieto vanhemman ja lapsen välisen läheisyyden ja kosketuksen tärkeydestä. Vauvahieronta, jota teen ja ohjaan on lähtöisin Etelä-Intian Keralasta. Siksi menetelmää kutsutaankin Intialaiseksi vauvahieronnaksi.

Hierontaa voi siis tehdä vauvoille mutta myös kaikille lapsille. Lisäksi apua hieronnasta saa myös astmaa, diabetesta sairastavat lapset, ja myös erityslapset.

Idän viisaus hieronnasta terveyttä ylläpitävänä ja sairauksia ennaltaehkäisevänä voimana on myöskin vauvahieronnassa tärkeätä. Vauvahieronta ei ainoastaan vilkastuta lihasten ja ihontoimintaa, vaan samalla se myös vaikuttaa suotuisasti eri elinten toimintoihin vahvistaen niitä. Vauva reagoi kaikkeen paljon voimakkaammin, nopeammin ja vahvemmin kuin aikuiset. Hieronnalla pystytään vahvistamaan vauvan yleiskuntoa vilkastuttamalla verenkiertoa, syventämällä hengitystä ja helpottamalla ruoansulatusta.

Lapsen ja vanhemman vuorovaikutus ja kosketus on erittäin tärkeää vauvalle ja tuo vauvalle turvallisuuden tuntua. Kosketuksen kautta välittyy vauvalle tunneravintoa, joka on välttämätöntä normaalille kehitykselle.

Vauvahieronta sopii kaikille vauvoille kuin myös isommillekin lapsille, se on hyvä apukeino mm. kasvukivuissa, iltarutiinina nukuttamisessa ja murrosikäisen "hoivaamisessa" salaa hieronnan avulla.


Hieronnan vaikutuksia vauvaan on mm.
 • verenkierron vilkastuminen
 • hengityksen syveneminen
 • ruuansulatuksen vauhdittuminen
 • hermoston tasapainottuminen ihon reseptoreiden kautta
 • lihasjännitysten laukeaminen
 • unen laadun parantuminen ja syveneminen
 • motorisen kehityksen edesauttaminen
 • vähentää stressiä
 • parantaa astmaa sairastavien lasten uloshengityksen huippuvirtauksia
 • hieronta alentaa diapetestä sairastavien lasten veren glukoosipitoisuuksia
Lisäksi vauvahieronnan muita vaikutuksia vauvaan ja hierojaan:
 • välittää rakkautta, on mukavaa yhdessä oloa ja leikkiä
 • syventää ja vahvistaa vanhemman ja vauvan välistä suhdetta
 • lisää turvallisuuden tunnetta: auttaa vauvaa nukahtamaan ja nukkumaan
 • sanatonta viestintää kosketuksen avulla
 • lapsen kehonhahmotus paranee
 • antaa myös isälle mahdollisuuden tutustua vauvaan ja tehdä vauvan kanssa jotain konkreettista
 • ihokontakti

Äidin hieroessa vauvaa lisääntyy äidillä samojen hyvän olon hormonien erittyminen kuin vauvalla. Tämä vaikuttaa äidinmaidon eritystä lisäävästi. Opetan myös äidille tai isälle pieniä hierontaliikkeitä.

Vauvahieronta on sanatonta viestintää vauvan ja hierojan välillä.
Hierontamenetelmä, jota vauvoilla käytän, on Kirsti Rikalan suomeen tuoma intialainen vauvahieronta, johon yhdistetään meridiaanien (energiakanavia) ja vyöhykepisteiden hierontaa

Vauvahieronnan palvelut:

Vauva/lapsihierontaa: käynti on 60 min, 50 e
Yksilöohjaus vauvahierontaa: käynti 1,5 h 70 e, kotikäynti 80 e, seuraavat kerrat 1h/50e
Ryhmäohjaus:

alle 6 vanhempi/vauvaa 25 e/per perhe

6-8 vanhempi/vauvaa 20 e/per perhe

Vauvaa voidaan hieroa kerrallaan noin 30 minuuttia, se on jo vauvalle kova uurastus ja vaikutukset on jo suuria.

Käyntiin liittyy yksilöohjauksessa paljon muutakin:

Sisältää vauvan hieronnan (yhdistellen vyöhyketerapiaa, mendiaanihierontaa, intialaista vauvahierontaa, vanhempien ohjauksen hieronnasta, äidin ruokavalio-ohjauksen tarvittaessa, kantoliinan käytön sekä koliikkiopastusta sekä äidin tai isän intialaisen päähieronnan 15 min.

Vauvahierontaa suositellaan vatsavaivaisille, koliikki ja refluksia kärsiville kahden viikon aikana kolme käyntikertaa.

Ryhmäkerroilla vanhempi hieroo omaa vauvaansa ja minä ohjaan nuken kanssa, lisäksi autan tarpeen mukaan liikkeissä.

Voit kerätä oman ryhmän äideistä/isistä ja vauvoista, tehdään sitten suunnitelma kerrasta tai kerroista.

Vauvaa ja lasta hierotaan aina heidän ehdoilla. Syöttää voi aina kun on tarvetta ym.

Tervetuloa vauva/lapsihieronnan ihmeelliseen maailmaan ❤❤Ei kommentteja:

Lähetä kommentti