perjantai 20. tammikuuta 2017

Jalkojen kiputila - onko sinulla känsä?Mikä känsä on ja miten ne syntyvät?
Känsiä saattaa löytyä jaloissa eri paikoista, lisäksi myös käsissä, esimerkiksi kovan työn, haravoinnin tai muun sellaisen tapahtuman jälkeen. Käyn alla läpi jalkojen känsittymistä, kuinka sitä voi välttää, kuinka se syntyy ja kuinka känsistä pääsee eroon.

Kova liikavarvas eli juurellinen kovettuma, känsä  tulee usein jalkaan kun kaksi kovaa pintaa hankautuu, jolloin ohut iho jää väliin ja saattaa vaurioitua pikku hiljaa mikäli jalkoja ei hoideta oikein. Kuiva iho huonojen kenkien kanssa känsittyy herkemmin kuin hyvin hoidetut jalat. Känsiä saattaa esiintyä varpaiden päällä, päissä tai väleissä, epäsopivien kenkien tai varpaiden virheasentojen vuoksi. Rasitus jalkoihin saattaa johtua myös jalan asennosta tai rakennemuutoksista, ylipainosta, erilaisista lihasten, luiden ja nivelten sairauksista. Liian kova kävely taikka työalusta saattaa aiheuttaa myös jaloille liiallista rasitusta. Känsiä saattaa esiintyä myös jalkapohjissa, päkiässä ja kantapäissä, myös vaivasen luun päällä tai vasaravarpaan päällä.

Känsän synty on pitkä prosessi. Iho alkaa paksuuntumaan kun siihen kohdistuu ärsytystä, esimerkiksi puristusta taikka hankausta. Sen seurauksena alkaa ihoon muodostua liikasarveistumaa. Jos jalkoja ei tässä vaiheessa hoideta, tulee kovettumaa, jolloin iho muodostaa suojaa eli sarveiskerrosta, puristusta ja hankausta vastaan. Tällöin sarveiskerrostumaa alkaa muodostua myös ihon alle kasvattaen juurta, joka tuntuu pistävältä kivulta. Tulehdusvaiheessa oleva känsä on jo polttavan kipeä ja sykkii ihon alla jatkuvasti, jolloin kartion mallinen juuren kärki painuu kohti verinahkaa ja aiheuttaa kovaa kipua. Lisäksi ihon pinnalla oleva känsän kantaosa paksunee.
Kun kaksi ihonpintaa koskettaa toisiaan, voi muodostua pehmeä liikavarvas (clavus molle)Tämän pehmeän känsän juuri saattaa muistuttaa kovasti syvään painunutta vesirakkoa, jota peittää ohut sarveiskerrostuma ihon päällä. Känsiä saattaa muodostua myös kynnen alle, mikäli käyttää sopimattomia kenkiä tai sitten kynnen virheellisen kasvun takia. Kynsivallissa oleva känsän synty, johtuu taas siitä, että kynteen kohdistuu valtava sivupaine, jolloin kynnen pehmeät osat puristuvat kynnen sivuja vasten. Mikäli jalkapohjasta löytyy suurisssa ryhmissä jalkapohjan puolella känsiä niitä kutsutaan ryhmäliikavarpaaksi, näitä saattaa harvemmin olla myös yksittäisiä kappaleita. Nämä ryhmäliikavarpaat muistuttavat kovaa liikavarvasta, ja niiden muodostuminen saattaa johtua siitä, mikäli sukassa tai kengissä on saumoja taikka jalkapohjassa on ihopoimu tai poimuja.
Mikäli känsä pääsee kroonistumaan voi se hermottua ja verisuonittua, jolloin känsä aristaa jo levossakin.
Känsiintyminen lisääntyy iän myötä ja on yleisempää naisilla kuin miehillä, ensimmäiset merkit siitä saattaa olla jalan poikittaiskaaren laskeutuminen.
Urheilijoilla saattaa loukkaantumisien myötä tulla känsiä jalkoihin tai muuten vaan tavallisen ihmisen loukkaantuminen esimerkiksi palo, tai paleltumisvammat tai vaikkapa leikkausarvet. Sopimattomat sukat ja kenkät ovat iso syy siihen että jalka puristuu ja hankaa jolloin känsä alkaa muodostumaan. Perinnölliset syytkin saattavat vaikuttaa, mutta täytyy muistaa vain että itse voi puoleen asioista vaikuttaa, joten on hirveän tärkeä huoltaa ja hoidattaa jalkoja.
Jalkapohjasta löytyvän känsän ja viruksen aiheuttaman syylän erottaminen saattaa olla hankalaa, sillä molempien päällä ihon pinta on paksuuntunut eli muodostuu kovettumaa. Syylät kasvavat myös samalla lailla sisäänpäin kuin känsä jalkapohjassa toisin kuin esimerkiksi käsissä, syylä on koholla.

Miten känsä hoidetaan?
Ensimmäinen hoito-ohje olisi se, että epäsopivat kengät vaihdettaisiin sopiviin. Liian ahtaat kengät varsinkin jalan jalkaterän lähettyvillä ovat huonot. Matalat korot auttavat myös vähentämään painetta jaloissa.
Kosmetologi, jalkojenhoitaja tai jalkaterapeutti poistaa känsän ammattitaitoisesti. Känsä poistetaan jalkahoidon yhteydessä ilman veren purkausta vuollen, kaivaen veitsellä/poralla, ja huolletaan jalat kuntoon niin, että infektio riski on pieni. Ammattilainen osaa jalkahoidon yhteydessä erottaa känsän syylästä, kun ottaa ensiksi pois kovettumaa ja mahdollisesti myös kokeilee onko kyseessä känsä vai syylä. Syylää ei pystytä poistamaan. Syylä hoidetaan lääkkeellisesti. Ammattilaiset myös pohtivat känsästä kärsivän ihmisen kanssa, mistä känsän muodostuminen johtuu ja neuvoo jalkojen kotihoidossa, kuinka pystyy huolehtimaan jaloista myös itse. Jalkahoidossa on suotavaa käydä kerran kuukaudessa, ja huollettava hoitojen välissä myös jalkoja kotona mikäli mahdollista. Jalkojen rasvaus jaloille tarkoitetulla voiteella ja hohkakiven käyttö 2-3 viikon välein on suotavaa, tällöin känsien synnyn voi ehkäistä. Liika hohkakiven ja raspin käyttö voi myös vahingoittaa jalkoja, joten on suotavaa noudattaa kotiohjeita hyvin.
Myös erilaisia suojia kenkiin/jalkoihin ja varpaiden väliin on olemassa ja niitä ammattilaiset neuvovat käyttämään oikein. Lisäksi myydään erilaisia känsän pehmentäjiä, laastareita, voiteita, mutta täytyy muistaa, että ne eivät välttämättä ole yhtä tehokkaita kuin ammattilaisen tekemä känsän poisto, jolloin känsä ei lähde kokonaan pois. Tällöin onkin mietittävä kumpaa tekniikkaa käyttää. Ammattilainen ei voi koskea pehmittyneeseen känsään. Iho myös muistaa aiemman tapahtuneen, joten känsät voivat uusiutua ja tulla helpommin samaan paikkaan. Yleensä jo kuukauden päästä känsä uusiutuu ja on hyvä hakeutua jalkahoitoon, jolloin vältytään kiputiloilta.

Jalkojen omahoito on omasta hyvinvoinnista huolehtimista, jalat ovat elintärkeät koko elämän läpi! Näin ollen kannattaa huoltaa jalat oikein ja näin välttää kivuliailta kiputiloja.

Teen jalkahoitoja, myös vaativimpiinkin jalkoihin. Känsänpoistot, sienikynnet, diapeetikot. Älä epäröi ottaa yhteyttä. Myös laitos ja kotikäynnit.

www.kaunishehku.fi    p.0443707487/ PiiaEi kommentteja:

Lähetä kommentti